P jak Pulpa

Gotuj z Harnasiem

Lubisz opowieści Makłowicza? Śmiejesz się gdy Okrasa pomyka swoją Syrenką? A może masz w sobie coś z Magdy Gessler? Nie ważne ile programów kulinarnych obejrzałeś, pewne jest, że jeszcze nikt Ci nie pokazał jak robi się pulpę!

Królowa wyjazdów kursowych, esencja smaku i treści, a przede wszystkim niezastąpiony wypełniacz żołądków kursanckich. Mówi się że pulpa wciąga, bo trudno się od niej oderwać, a czasem wyjąć łyżkę, która zbyt mocno zagłębiła się w zawartość garnka. Choć są tacy, którzy mają na to swoje sposoby 😉 Jeszcze inni sugerują, że pulpa najlepiej smakuje po 23. Co kurs to obyczaj.

Skąd się wzięła pulpa? Ponoć z lenistwa, bo jak się wszystko gotuje w jednym garnku to jest mniej do zmywania. A jak się jeszcze z tego garnka zje… Oszczędność wcale nie oznacza, że jest ona biedna. Wręcz przeciwnie – my zawsze gotujemy na bogato. Nie ważne czy trafi do niej ekologiczna fasolka, mięso szczęśliwych kur z wolnego wybiegu czy nawet kiełbasa zawierająca 25% mięsa – bo innej nie było w sklepie. Radość wspólnego gotowania i entuzjazm to najlepsze przyprawy, które sprawiają że zawsze smakuje wybornie.

Skład pulpy nie jest ściśle określony – zależy od upodobań kucharzy i tego co akurat wpadnie im do koszyka. Jedni lubią makaronową, jeszcze inni ryżową. Od lat toczą się dyskusje czy lepsza jest z groszkiem czy kukurydzą. Wszyscy jednak są zgodni, że tylko jednego składnika nie może w pulpie zabraknąć – sera. Im go więcej tym lepiej. Zdarza się że kucharzy poniesie fantazja i zrobią pulpę na słodko składająca się głównie ze świeżo zebranych jagód.

Na koniec przedstawiamy najstarszy znany przepis na Pulpę:

Gdy chcesz Pulpę zrobić mości Panie weźmij nudli albo ryżu garści parę,
Gotuj długo aż rozmięknie, to nie musi być al-dente.
Dorzuć do niej ciut padliny, wysmażonej jagnięciny,
Warzyw kilka konserwowych, puszkowanych czyli zdrowych.
Zagęść wszystko sosem z tytki, wszak to nie są jakieś frytki,
Sklej to serem w masę jedną, niechaj łyżki w niej ugrzęzną.
Nie omieszkaj dodać soli, pieprzu, ass reapara,
Niech Cię słusznie sponiewiera!

Zagadka

Nie może być inaczej, damy Wam dziś możliwość kulinarnego wykazania się. Zaproponujcie nam danie zawierające jadalne rośliny spotykane w Beskidach. Liczymy na Waszą kreatywność! Oraz, że ugotujecie je na jednym z naszych wyjazdów kursowych 🙂

Odpowiedzi wysyłajcie na maila: promocja@skpg.gliwice.pl
W temacie wiadomości piszcie: ABECADŁO – P
Czekamy do 18 lutego!

Wyślij znajomemu


Zapraszamy na kurs przewodników beskidzkich osoby zamieszkujące miasta regionu: Gliwice, Katowice, Zabrze, Bytom, Tarnowskie Góry, Ruda Śląska, Sosnowiec, Rybnik, Żory, Chorzów, Świętochłowice, Siemianowice Śląskie, Mysłowice, Mikołów, Piekary Śląskie, Czeladź, Będzin, Dąbrowa Górnicza, Wodzisław Śląski, Jastrzębie Zdrój, Knurów, Tychy, Jaworzno.